Aanbod voor scholen

De bibliotheek is dé plek bij uitstek om kinderen en jongeren te laten kennismaken met een wereld vol boeken en verhalen. Het vLEESHUIS zet z'n deuren graag wijd open voor scholen en klassen!

Leesbevordering en leesplezier aanwakkeren bij kinderen en jongeren, vormen een gemeenschappelijke uitdaging voor scholen en bibliotheken. De bib wil  leerkrachten actief ondersteunen om van van elke leerling een lezer te maken.

Ontdek hier alle initiatieven en kom ‘samenscholen’!

Een vraag of voorstel?
Contacteer ons: jeugdbib@oudenaarde.be

 

VORMING ''CREËER EEN LEESCULTUUR OP SCHOOL"

Vormingsavond voor leerkrachten en zorgleerkrachten lager onderwijs

Bibliotheek het vLEESHUIS wil scholen ondersteunen om een écht leesklimaat op school te introduceren, gedragen door leerkrachten. Met de vorming 'Creëer een leesklimaat op school' van vzw Lettererf zetten we alvast een stap in de goede richting. 

De vorming focust op de bouwstenen van een positief stimulerend leesklimaat op school:

  • het bouwen aan een uitnodigend boekenaanbod en aan welke eisen dat moet voldoen
  • de stimulerende rol van vrij lezen
  • het opzetten van gepaste activiteiten en initiatieven rond lezen
  • de sterkte van een leesgemeenschap waarin kinderen hun leeservaringen delen en de rol van voorbeeldfiguren daarin 

Deelnemers krijgen inzicht in wat écht werkt en waarom dat zo is. Vul je schooltas met tal van concrete, gebruiksklare praktijkvoorbeelden. Ontdek wat de bib voor jou kan betekenen en hoe je daar zo optimaal mogelijk gebruik van kan maken. Na deze pittige vorming keer je met een karrenvracht aan inspiratie terug naar school om al je collega's te inspireren en aan de slag te gaan in jouw klas.

Schrijf je nu in voor de vorming "Creëer een leescultuur op school"

datum:  woensdag 21 september 2022

tijdstip:  van 16u tot 19u30

prijs:      gratis

aantal:   max. 30 deelnemers
               max. 3 leerkrachten per school

KLASKAART

Leerkrachten of begeleiders kunnen een klaskaart aanvragen voor professioneel gebruik.

De klaskaart is persoonlijk en wordt gekoppeld aan jouw persoonlijk lidmaatschap. Met een klaskaart kan je tot 30 materialen  (ipv 10) uit de kinderbib of jeugdbib lenen voor de duur van 3 weken (1 x verlengbaar). Dit maximum aantal materialen omvat ook de materialen die je uitleent voor persoonlijk gebruik.

De materialen die uitgeleend worden op een klaskaart mogen enkel in de klas gebruikt worden. Het is niet de bedoeling dat deze materialen aan de leerlingen meegegeven worden. De leerkracht blijft verantwoordelijk voor de materialen op de klaskaart.

Je kan een klaskaart aanvragen aan de balie. Wie nog een oude klaskaart heeft, wordt verzocht die in te leveren en zodat we die kunnen omzetten in een nieuwe klaskaart, die dan ook aan de zelfscan gebruikt kan worden. 

KLASONTLENING

Bij een klasontlening komen de leerlingen elke 3 weken naar de bib om boeken en strips te lenen.

De leerlingen mogen deze materialen meenemen naar de klas of naar huis. De leerlingen en hun ouders zijn zelf verantwoordelijk voor de geleende materialen; daarom moeten ouders eerst schriftelijk toestemming verlenen. Deze formulieren worden doorgestuurd via de leerkracht.

Om te vermijden dat leerlingen telkens hun Kids-ID moeten meebrengen, maken wij voor elk kind een volgpas.
De volgpas is gekoppeld aan het lidmaatschap van dat kind op basis van het rijksregisternummer. Dat betekent dat de maximum-aantallen uit ons reglement per kind van toepassing zijn. Wanneer een kind bijvoorbeeld met de ouders naar de bib kwam en reeds 6 boeken leende, kan het tijdens de klasontlening nog 4 boeken meenemen. De volgpassen worden bijgehouden in de bibliotheek en kunnen bij aankomst opgevraagd worden aan de balie.

Wij vinden het belangrijk dat kinderen rustig boeken kunnen uitkiezen en plannen om die reden telkens slechts 1 klas in per afdeling en per tijdsblok van max. 45 minuten. Elke klas wordt verwacht stipt het tijdsblok te respecteren om de planning niet het gedrang te brengen. 

De leentermijn bedraagt 3 weken, daarom zullen ook de klasontleningen telkens om de 3 weken plaatsvinden. Wanneer de volgende afspraak niet past of in een schoolvakantie valt, moeten de materialen van alle kinderen vooraf verlengd worden (dit kan online of via onze baliemedewerkers). De volgende afspraak is dan automatisch na 6 weken.

Kinderen kunnen met hun volgpas zelfstandig materialen uitlenen, inleveren en verlengen aan de zelfscantoestellen. Bij een eerste klasontlening zal een bibliotheekmedewerker de afdeling tonen, het reglement toelichten en de zelfscan demonstreren.

De leerkrachten staan in voor een rustig verloop in de bib en begeleiden hun leerlingen om een gepast boek te kiezen.

Inschrijven voor een klasontlening in schooljaar '22-'23 kan vanaf 01/09/22.

Vraag een klasontlening aan

KLASBEZOEK

Met de klas op uitstap naar de bib is altijd een belevenis. Vanaf september '22 kunnen klassen een georganiseerd bezoek brengen aan de bibliotheek. We opteren voor een vaste jaarplanning en zorgen voor een inhoudelijke opbouw die aansluit bij de leeftijd van het kind en het leerplan van elk leerjaar. Verwacht geen saaie rondleiding maar een speelse kennismaking met een bepaald onderdeel van onze collectie. 

Interesse in een klasbezoek? 

Lees hier alles over de klasbezoeken, de jaarplanning en de aanvraagprocedure

Kom gratis met de bus naar de bib!

cultuurkuur

Onze bibliotheek is een culturele bestemming binnen het subsidieprogramma dynamoOPWEG. Als je een bezoek aan de bib wil brengen met je klas, kan je met dynamoOPWEG gratis gebruik maken van het aanbod van De Lijn. Je hebt recht op gratis busvervoer, volgens de vaste dienstregeling, tijdens de daluren en met maximum 30 personen (inclusief begeleiders).
Heel handig: je stapt op aan de halte dicht bij school en stapt af aan de halte tegenover de bibliotheek.

Hoe ga je te werk?

  1. Registreer je éénmalig en word beheerder van je schoolpagina
  2. Bekijk de dienstregeling via de routeplanner van De Lijn. In het aanvraagformulier vermeld je het lijnnummer + vertrekuur van jouw bus.
  3. Dien je aanvraag in op je schoolpagina via het tabblad dynamoOPWEG. Toon mij hoe ik een dynamoOPWEG-aanvraag indien
  4. Je vervoersbewijs is meteen beschikbaar.
  5. Toon je vervoersbewijs (geprint of digitaal op je smartphone) aan de bus- of trambestuurder. Zo kan je met je klasgroep heen en weer reizen, inclusief eventuele overstappen. Je kan maximum 1 dynamoOPWEG-vervoersbewijs per bus of tram gebruiken.

Doe een aanvraag via www.cultuurkuur.be

Meer info op www.cultuurkuur.be/dynamoopweg.

Met de steun van Cultuurkuur en De Lijn.

Logo Cultuurkuur
Logo De Lijn