BIBLIOTHEEKFILIAAL STRAFINRICHTING OUDENAARDE

De bibliotheek van Oudenaarde werkt al sinds 2010 samen met de strafinrichting van Oudenaarde. Momenteel is de gevangenisbibliotheek uitgegroeid tot een volwaardig filiaal van de stadsbibliotheek. De bibliotheekverantwoordelijke in de gevangenis zorgt er voor collectievorming en een vlotte uitleen.

De gedetineerden beschikken over een beperkte collectie boeken (ook anderstalige), strips, cd’s, dvd’s, tijdschriften en gezelschapspellen. Via een beveiligde verbinding kunnen de gedetineerden ook de catalogus van de openbare bibliotheek raadplegen en materiaal uit de algemene collectie aanvragen. De bibliotheekverantwoordelijke in de gevangenis bezorgt deze aanvragen.

De bibliotheekwerking vormt een onderdeel van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Zo organiseert de gevangenisbibliotheek samen met de Rode Antraciet culturele activiteiten. Tijdens “Samen lezen” lezen en bespreken gedetineerden samen met ‘vrije burgers’ teksten en bij “Papa leest voor” krijgen gedetineerden de kans om een audio opname te maken terwijl ze voorlezen voor hun kinderen.

Met steun van de Vlaamse overheid wordt er in 2022 ook een zelf-uitleensysteem voorzien in de gevangenisbibliotheek.