Boek
Nederlands

In een vreemde kamer : drie reizen

Damon Galgut (auteur), Rob van der Veer (vertaler)

In een vreemde kamer : drie reizen

Genre:
Het maken van verre reizen zit deze Zuid-Afrikaanse auteur in het bloed. In Griekenland ontmoet hij een jonge Duitser die hij als zielsverwant herkent. Hij is bereid hem in alles te volgen, totdat de prijs te hoog wordt. In Afrika raakt hij in de ban van een Zwitserse rugzaktoerist, die zijn gevoelens misschien wel, maar misschien ook niet beantwoordt. Tot slot wordt hij in India overvallen door d
Onderwerp
Reizen, Identiteit, Relaties
Titel
In een vreemde kamer : drie reizen
Auteur
Damon Galgut 1963-
Vertaler
Rob van der Veer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
In a strange room
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2011
223 p.
ISBN
9789021439488 (paperback)

Besprekingen

De in het Engels schrijvende Zuid-Afrikaan Damon Galgut (1963) van wie eerder werk in het Nederlands werd gepubliceerd, is internationaal veel gelezen en bekroond. In dit nieuwste boek staan drie verhalen over een jonge en reislustige Zuid-Afrikaan, Damon, die op zijn reizen in bijzondere situaties terechtkomt met zijn reisgenoten. Steevast blijkt de vraag: wat betekent de verhouding die ik aanga of heb? Hoe ver ga ik in aanpassing, zelfverloochening en zelfrealisatie? Galgut heeft een aangenaam analyserende stijl waarvan een grote spanning uitgaat. Zijn verhalen zijn zowel reisverhalen als psychologische verhalen. Daarbij speelt hij een ingenieus spel met de vertelinstantie die beurtelings ik of hij is, maar wel dezelfde blijft. De machteloosheid van de hoofdpersoon is aangrijpend en maakt de onmogelijkheid tot echte communicatie en echte verbondenheid te komen pijnlijk zichtbaar. Galgut is een auteur van wereldniveau. De vertaling van Rob van der Veer leest alsof het de originele te…Lees verder

Over Damon Galgut

Damon Galgut (Pretoria, 1963) is een Zuid-Afrikaans schrijver. Hij schreef zijn eerste boek A Sinless Season toen hij zeventien jaar oud was.
Zijn roman In a Strange Room (2010) stond op de shortlist van de Man Booker Prize. De roman The Quarry werd in 1998 verfilmd door Marion Hänsel.

Ook Galguts roman The Promise (2021) haalde de shortlist van de Man Booker Prize en won deze prijs later ook. Het boek verscheen in het Nederlands als De belofte.

Bibliografie

Romans

  • A Sinless Season, 1982
  • Small Circle of Beings, 1988
  • The Beautiful Screaming of Pigs, 1991
  • The Quarry, 1995
  • The Good Doctor, 2003
  • The Impostor, 2008
  • In a Strange Room, 2010
  • Arctic Summer, 2014. Bekroond met de Barry Ronge Fiction Prize 2015
  • The Promise, 2021. Bekroond …Lees verder op Wikipedia