Boek
Nederlands

Verdwaalde stad : filosoferen langs straten en pleinen

Verdwaalde stad : filosoferen langs straten en pleinen

Aan de hand van verschillende thema's (cultuur versus natuur, verzamelen, restaureren, standbeelden/monumenten) wordt een filosofische stadswandeling uitgewerkt – hier aan de hand van de Belgische stad Gent.
Extra onderwerp
Gent, ruimte
Titel
Verdwaalde stad : filosoferen langs straten en pleinen
Auteur
Jean Paul Van Bendegem
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2017
252 p. : ill.
ISBN
9789089245748 (paperback)

Besprekingen

Een filosofische stadswandeling. Dat stond de Vlaamse hoogleraar Van Bendegem (die o.a. 'De vrolijke atheïst' (2012)* schreef) voor ogen. Met als voorbeeld zijn woonplaats Gent wandelt hij door ‘de’ stad. Op het programma staan onder meer een park, een museum, een universitair gebouw en een plein. Ze staan hem toe na te denken over natuur versus cultuur; over het oprichten en verdwijnen van monumenten en standbeelden (een in deze tijden van beeldenstormen ineens erg actueel thema!); over het tot stand komen van verzamelingen; over wetenschap en over restaureren – voor dat laatste thema staat de wereldtentoonstelling in Gent van 1913 centraal, een evenement dat als een rode draad door het boek geweven wordt. De filosoof slaagt er tijdens zijn prikkelende ‘dwaaltocht’ in de deelnemers op een andere manier naar de stad in het algemeen te laten kijken. Hij doet dat in toegankelijke, vertellende stijl – die soms op het randje van melig is en wat te veel terzijdes, uitwijdingen en vooruitve…Lees verder

Over Jean Paul Van Bendegem

Jean Paul Van Bendegem (Gent, 28 maart 1953) is een Belgische wiskundige, filosoof en emeritus hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij was tevens decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de VUB van 2005 tot en met 2009 en was deeltijds gastprofessor aan de Universiteit Gent.

Levensloop

In 1976 behaalde hij aan de Rijksuniversiteit Gent een licentiaat in de wiskunde met een verhandeling over Tijdsafhankelijke Verzamelingenleer. In 1979 behaalde hij er ook een licentie wijsbegeerte met een verhandeling over catastrofetheorie. Hij doctoreerde in 1983 aan de Gentse universiteit met een verhandeling over eindige, empirische wiskunde.

Zijn onderzoek gaat in de eerste plaats naar de “Grondslagen en filosofie van Wiskunde en Logica”. Meer bepaald verdedigt hij een vorm van strikt finitisme, een strikt eindige opvatting van de wiskunde, waarin geen plaats is voor het oneindige…Lees verder op Wikipedia